Voor 15 uur besteld? Dan proberen we jouw bestelling nog dezelfde dag te verzenden!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Ik weet hoe ik er aan kom, maar hoe kom ik eraf?

Ik weet hoe ik er aan kom, maar hoe kom ik eraf?

Spullen, spullen, spullen. Spullen die stof staan te vangen op zolder en spullen die steeds maar in de weg liggen. Ze moeten weg! Ik ga ontspullen: opruimen, weggooien en ordenen. Een huis vol spullen waar je écht iets mee hebt, lijkt me ontzettend inspirerend.

Dus hup, het boek van Marie Kondo, een Japanse opruimgoeroe, gekocht en begonnen met lezen. Wat zij me belooft, lijkt me heerlijk! Waar ik straks ook kijk, zal ik blij worden van wat ik zie. En omdat er geen overbodige spullen in huis staan, zal er meer rust zijn. En zeg nou eens eerlijk, je hebt eigenlijk toch veel te veel spullen in huis en meer rust willen we allemaal.

Laat al je spullen door je handen glijden en vraag je af: ‘Maakt dit ding mij blij?’


Goed, ik ga ontspullen. Ik dacht eigenlijk per kamer aan de slag te gaan, maar Marie Kondo denkt daar anders over. Zij ruimt op per categorie. Dus eerst kleding, dan je boeken, papieren, linnengoed, keuken, enz. Door per categorie op te ruimen, krijg je volgens Marie Kondo een goed overzicht van wat je daadwerkelijk hebt. Het is namelijk niet zo dat nu al je boeken netjes in de boekenkast staan. Je hebt er vast nog in de keuken, op je nachtkastje en ergens in de woonkamer. Je zoekt ze eerst allemaal bij elkaar en vervolgens doe je weg wat weg kan en zet je wat overblijft netjes terug op de plek waar het hoort.

Opgeruimd aan de slag met deze 7 tips.


1. Is dit iets wat ik echt gebruik?
Nee? Dan kan het weg. Je hebt echt geen 3 kaasschaven nodig. En een bonbonschaaltje staat ook alleen maar te verstoffen. Boeken waaraan je niet meteen begonnen bent, zul je waarschijnlijk nooit meer gaan lezen.

2. Voegt dit waarde toe aan mijn leven? Spullen koop je op vakantie, als herinnering, in een opwelling, omdat het zo leuk staat op tafel, als cadeautje voor jezelf, omdat je verleidt bent door de reclame, noem maar op. Bedenk of het nu (nog) waarde voor je heeft.

3. Zou ik het kopen als ik het nu in de winkel zou zien liggen? Als ik dat bedenk, kunnen er heel veel spullen uit mijn huis weg! En nog een tip: bewaar geen kleding waarvan je weet dat je ze nooit in het openbaar zult dragen.

4. Bewaar ik dit, omdat ik vind dat ik het moet bewaren? Gekregen van een vriend of vriendin, nog iets van opa of oma, gekocht van je eerst verdiende geld? Gebruik je het niet meer? Dan geldt regel 1: het kan weg!

5. Kan ik dit binnen een straal van 20 km kopen voor minder dan € 20? Dan kan het weg. Je kunt aan deze regel nog toevoegen: “als ik het 3 maande niet heb gebruikt”. Houd je niet bezig met slimme opbergoplossingen. Je gaat dan toch weer spullen bewaren die je niet echt nodig hebt.

6. Heeft het heel veel emotionele waarde? Bedenk of je het zoveel waarde heeft, dat je het echt wilt bewaren. Maak er anders een foto van en doe het vervolgens weg. (Je kunt niet alle knutselwerkjes van je kind bewaren.)

7. Vuistregel voor papierwerk: alles kan weg. Dit betekent niet dat je elk document klakkeloos kunt weggooien, maar alleen die papieren bewaart die je nog eens zult gebruiken.

Aan de slag!


Heb je zin om te gaan opruimen? Waarschijnlijk wel, anders had je deze blog niet helemaal uitgelezen. Heb je zelf ook nog tips of wil je je ervaring met ons delen? Laat dan gerust je reactie achter!

Groetjes, Joan
www.ekofamily.nl


Samen ontspullen is altijd leuker. Dus misschien heb je wel een vriend of vriendin die gelijk met je mee ontspult! Deel dit blog dan met hem of haar!

Marie Kondo, Opgeruimd, isbn 9789400505629. Voor altijd een schoon en rommelvrij huis: ervaar hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen!


Reacties

  1. Ingrid Strooij Ingrid Strooij

    Wat een goede tips allemaal! Mocht je het zelf een uitdaging vinden om te ontspullen.. En kan je hulp gebruiken van een professional organizer. Neem gerust eens een kijkje op de website van INC Professional Organizing: www.inc-professionalorganizing.nl
    Ik help je graag!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »